Auto verkopen

Je auto verkopen tegen de beste prijs, hoe doe je dat?

Je auto verkopen is een hele reis op zich. Er zijn tal van mogelijkheden en lang niet alle opties zijn even geschikt. Een auto verkopen is iets dat je technisch gezien best zelf kunt. Maar net als het verkopen van andere dingen, zoals een huis, telefoon of computer, heb je er tijd en kennis voor nodig om de beste deal binnen te halen.

Heb je geen idee hoe je dit het beste aan kunt pakken, dan ben je op de juiste plek. Wij vertellen je alles wat je moet weten over een auto verkopen, zodat je precies weet waar je op moet letten.

 

Voor we beginnen: een auto verkopen is een persoonlijk traject

Voor we beginnen met de tips en trucs rond het verkopen van een auto, is het goed om even een pas op de plaats te maken. Er zijn geen standaardregels of richtlijnen die je kunt volgen, omdat elke auto anders is en de staat van de auto ook bepalend is voor de verkoop.

Kort gezegd: een oldtimer verkoop je niet op dezelfde manier als een Peugeot 3008 SW die je net aangeschaft hebt en na een paar maand wilt verkopen omdat je het echt geen prettige auto vindt. En een compleet omgebouwde bestelwagen die nu een volledige camper is, die kun je niet op dezelfde manier verkopen als een stadsauto die volledig elektrisch rijdt en een bereik heeft van 250 kilometer.

Elke auto heeft zijn eigen verhaal en eigen voordelen. Door hier de nadruk op te leggen bij de auto verkopen, kun je de juiste koper vinden en het juiste bedrag.

 

Een aantal opties die minder goed of niet werken

Laten we beginnen met een paar opties die vaak gekozen worden, maar die achteraf eigenlijk standaard tegenvallen. Enerzijds vanwege de moeite, anderzijds vanwege de prijs en het gezeur achteraf.

 

Inruilen

Het inruilen van een auto is een populaire keuze, maar eigenlijk is dit de minst aantrekkelijke manier om je auto te verkopen. Allereerst omdat je standaard € 1000 of meer te weinig krijgt voor je auto, in ruil voor een korting die je anders ook had kunnen krijgen met onderhandelen. Daarnaast ben je op deze manier gebonden aan het verkopende bedrijf, omdat je alleen een auto in kunt ruilen wanneer je daar een andere auto koopt.

Direct afschrijven van de mogelijkheid is echter nét iets te kort door de bocht. Heb je een auto die aan het einde van zijn Latijn is en kun je die aan de straatstenen nog niet kwijt? Dan is een korting op een volgende auto helemaal niet zo’n slecht uitgangspunt. Maar een auto is nog in redelijke staat is, die kun je beter niet inruilen dus.

 

Verkopen aan een opkoper

Opkopers beloven snel de auto over te nemen zodat je binnen de kortste keren je geld hebt. En dat heb je ook, maar je auto verkopen op deze manier is wel heel onverstandig. De haast en het snelle geld hebben namelijk hun prijs. De opkoper betaalt nooit de marktwaarde van de auto en zal op elk punt een manier zoeken om de prijs verder te drukken. Mensen die snel geld willen hebben, trappen hier nog vaak in. Zij krijgen dan een schijntje van de waarde van de auto en zitten vervolgens zonder auto, wat vaak resulteert in een zoektocht naar een volgende auto van een paar honderd euro.

 

Verkopen aan familie of vrienden

Je auto verkopen aan familie of vrienden staat gelijk aan het zakendoen met familie of vrienden. Het kan niet goed gaan. Ten eerste wil je een vriendschappelijke prijs bieden, en zal die vriend of neef de prijs nog verder onder druk zetten. Daarnaast komt er altijd gezeur op het moment dat er iets aan de hand is. Bijvoorbeeld met de remmen, de ophanging van de wielen of de uitlaatrubbers.

Wil je goed contact houden met je familie en vrienden? Zoek dan een koper voor je auto die je niet kent, want daar wordt het een stuk leuker van.

 

Hoe kun je wel goed je auto verkopen?

Wanneer je veel tijd hebt, kun je zelf aan de slag met het verkopen van je auto. Houd er rekening mee dat hier kosten aan verbonden zijn. Zo is het laatste onderhoud aan de auto vaak niet gratis en is het plaatsen van advertenties ook niet zonder kosten, tenzij je alleen gebruikmaakt van verkoopgroepen op de social media. Onze ervaring is echter dat dit niet het beste resultaat oplevert.

Hieronder de stappen om je auto te verkopen tegen de best mogelijke prijs.

 

Stap 1: maak de auto schoon

Een vieze auto verkopen levert je per definitie minder geld op. Was de auto, maak de auto van binnen schoon en zorg ervoor dat de auto goed gelucht wordt.

 

Stap 2: check de auto

Zijn er opvallende problemen die je op kunt lossen door after market onderdelen te gebruiken? Een nieuwe koplamp kost je een paar tientjes, maar zorgt ervoor dat de auto wel honderd euro meer op kan leveren. Kijk eens met objectieve ogen naar de auto en bepaal wat vervangen kan worden.

Let er wel op dat bepaalde reparaties zichzelf nooit terugverdienen. Dure ingrepen kun je daarom beter vermijden. Focus je op de dingen die voor een paar tientjes te vervangen zijn, om zo de auto meer waard te laten lijken.

 

Stap 3: zorg voor informatie

Kopers willen graag bepaalde dingen van een auto weten. Standaard wordt gevraagd naar:

  • Het soort brandstof (benzine, diesel of stroom)
  • De kilometerstand
  • Modeljaar en type
  • Laatste beurt van de auto
  • De kleur en staat van de auto (wanneer er geen foto bij staat)

Daarnaast kun je de informatie uiteraard zelf aanvullen. Wat maakt jouw auto uniek? Zijn er aanpassingen gedaan die niet standaard zijn voor het model? Is dit type bijzonder zuinig of zijn er wetenswaardigheden die dit type interessanter maken voor autoliefhebbers?

 

Stap 4: de auto aanbieden

Nu je alles op orde hebt, is het tijd om echt de auto te verkopen. Maak een paar mooie foto’s, verzamel de informatie in een overzichtelijk verhaal en wacht tot de juiste koper komt. Ga niet akkoord met het eerste bod, tenzij dat bod precies de waarde van de auto dekt. Wanneer er meerdere geïnteresseerden zijn, kun je vaak beter even wachten omdat zij onderling zorgen voor een prijsstijging waar jij niets aan hoeft te doen.

 

En als je niet zoveel tijd hebt?

Je auto verkopen kost veel tijd en ook geld. Wil je het maximale voor je auto krijgen, dan betekent dit onder andere dat je veel mensen langs je huis krijgt, goed bereikbaar moet zijn en in moet kunnen springen op mensen die ‘net wat later komen’ of die toevallig net in de buurt zijn.

Heb je daar geen zin in of heb je simpelweg de tijd niet? Dan kun je beter kijken naar de overige mogelijkheden die we noemden. Een andere optie is de autoveiling, zoals die van Autoveiling Holland. Daar bied je de auto aan, deze wordt op een gesloten veiling geplaatst en na 24 uur krijg je het hoogste bod te horen. Ga je akkoord, dan is de auto verkocht. Is het bod te laag? Dan laat je het bod gewoon varen en rijd je nog een maandje door in je auto.