Wat kost autobelasting?

Autobelasting is niet alleen wegenbelasting. Onder autobelasting verstaan we ook de BTW die moet worden betaald over een auto die je aankoopt en daarnaast is er nog de BPM die op een auto zit. Als we de belastingen op de aanschaf bij elkaar optellen, komen we op meer dan de helft van de aanschafprijs die in de staatskas belandt. Immers, ook over de BPM betalen we BTW. Wegenbelasting is de belasting die je betaalt om met je auto de weg op te mogen. Helaas gaat lang niet al het geld wat binnenkomt via de wegenbelasting naar de wegen. In dat geval zouden er namelijk veel minder files zijn. De wegenbelasting die je betaalt verschilt per provincie. Dit heeft onder andere te maken met de kosten van de wegen in die provincie, zoals de bruggen in Zeeland. Als je de kosten voor de auto gaat berekenen dan hoort de belasting hier natuurlijk ook bij. De belastingen zijn afhankelijk van je auto, daarom is het goed dat je nu gaat berekenen wat de belastingen zijn voor jouw auto. Je kunt op de website van de Belastingdienst bekijken wat de kosten zijn voor jouw auto. Maar als je alle maandelijkse kosten voor de auto wilt weten dan moet je de kosten van de autoverzekering en de wegenbelasting hier ook in meenemen.

 

Per maand de auto belasting betalen

Als je de auto belastingen, in dit geval wegenbelasting, moet betalen dan kan dat meestal per maand, per kwartaal of per jaar. Je hebt dan ook de keuze of dat dit automatisch wordt afgeschreven of dat je iedere maand een rekening krijgt en deze dan op tijd overmaakt. Het is natuurlijk eenvoudiger wanneer het via een automatische incasso gaat. Als je een eigen bedrijf hebt kun je ook alles op naam van het bedrijf zetten en dan kan het daar automatisch van worden afgeschreven. Je hoeft je dan ook geen zorgen te maken of dat je alles op tijd hebt betaald, dit wordt dan automatisch geregeld. De wegenbelasting is afhankelijk van het gewicht van de auto, maar ook of dat je auto op diesel of op benzine rijdt. Als je auto op diesel rijdt is dat voor de wegenbelasting duurder dan wanneer je auto op benzine rijdt. Als je een bedrijfsauto hebt dan betaal je minder wegenbelasting. Daarom kan het voor jou gunstig zijn als je een eigen bedrijf hebt om je auto op naam van het bedrijf te zetten omdat je dan goedkoper uit kunt zijn. Je kunt ook een auto kiezen met een grijs kenteken (bedrijfsauto) en dan is het een stuk goedkoper voor je.

Hoeveel kost de wegenbelasting?

Wegenbelasting is gekoppeld aan de brandstof, het gewicht van de auto en de provincie waar de auto staat geregistreerd. Vooral de brandstof (benzine/gas/diesel) en het gewicht in kg spelen de grootste rol in de prijs. Je kunt vooraf berekenen hoeveel een auto gaat kosten in de wegenbelasting. Dit kan door gebruik te maken van de online tool van de Belastingdienst.

 

Gebruiksaanwijzing wegenbelasting berekenen

STAP1: Ga naar http://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/motorrijtuigenbelasting/ om de online rekenhulp te starten

 

STAP2: Kies het soort voertuig: PERSONENVOERTUIG

 

 

STAP3: Selecteer de PROVINCIE, de BRANDSTOF en het GEWICHT

 

 

STAP4: Klik op BEREKENEN. U krijgt nu het resultaat te zien wat de auto aan wegenbelasting kost per kwartaal en per jaar. U kunt het kwartaalbedrag zelf door 3 delen om aan de maandelijkse kosten te komen.

 

 

2 Comments

Add a Comment
  1. Boel geld allemaal die wegenbelasting. In buitenland gaan ze daar anders mee om.

  2. Duidelijk verhaal met dat van die wegenbelasting. Ik dacht dat ik wat verkeerd deed omdat ik op zoek was wat de wegenbelasting mij per maand ging kosten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.