Wat kost een auto inruilen

 

auto inruilenAls je de huidige auto wilt verkopen en je wilt daarvoor een nieuwe auto in de plaatst dan is de auto inruilen een optie.

Eerst zoek je een nieuwe auto uit. Indien je de auto hebt gevonden die helemaal naar wens is, kun je vragen aan het autobedrijf of ze ook auto’s inruilen/innemen. In veel gevallen kan een auto ingeruild worden bij een autobedrijf. Zelf zijn ze vaak ook op die manier aan hun auto’s gekomen.

Het autobedrijf zal eerst vragen om wat voor auto het gaat. Daarna zal er gevraagd worden wat je zelf wilt hebben voor de auto als inruil.

Uiteraard hoop het autobedrijf dat je er heel weinig voor wilt hebben en dat ze dan ook maar weinig korting hoeven te geven op de nieuwe auto. Vraag je wel een normale prijs dan zal het autobedrijf gaan onderhandelen.

 

Prijs nieuwe auto onderhandelbaar

prijs auto inruilLet op: De prijs die het autobedrijf vraagt voor de auto is vaak nog wel onderhandelbaar als je zelf niets inruilt. Je kunt dus korting krijgen op je nieuwe auto zonder een auto in te ruilen.

Als je een auto inruilt krijg je daar nooit de prijs voor die je ook zou krijgen als je hem zelf particulier zou verkopen.

Feitelijk verdient het autobedrijf dubbel aan je als je een auto komt inruilen. Een auto die bij hun 7500 Euro kost kun je vaak wel voor 7200 euro mee krijgen. Soms, afhankelijk van het autobedrijf en de prijs van de auto zelf kun je nog wel meer korting krijgen. 500 Euro korting op een auto die 7500 euro kost is niet ongewoon.

Je eigen auto is vaak rond de 1000 euro minder waard bij inruil als deze in goede staat is. Heeft je auto een op- of aanmerking dan krijg je er nog minder voor terug.

Argumenten voor lage prijs bij inruil

Veel gehoorde argumenten om minder voor je auto terug te hoeven geven zijn:

  • Je hebt een lastig merk dat moeilijker verkoopt, indien je geen Duitse auto hebt.
  • Wij hebben al een aantal auto’s van dat merk staan en die verkopen slecht.
  • De kilometerstand is erg hoog.
  • Je hebt beschadigingen op je auto.

Waar baseren ze hun inruil prijzen op

marktplaats auto verkopenStel jij hebt een Peugeot 308 uit 2008. Deze wordt opgezocht op Marktplaats. Hier wordt vooraf gesorteerd op prijs van laag naar hoog. De goedkoopste Peugeot 308 uit 2008 komt dan boven aan te staan. De prijs die hier bij staat kan worden gebruikt voor de berekening. Van deze prijs word dan nog eens 1000 euro afgehaald als het een populaire en gangbare auto is, ongeacht of jouw auto een ton minder heeft gelopen.

Auto’s die minder populair zijn leveren vaak minder op en zullen soms 1500 tot 2000 euro onder de verkoopprijs zitten. Merken die het wel goed doen en waar je naar alle wijnschijnlijkheid 1000 euro op moet inleveren zijn Duitse auto’s waaronder Audi, BMW, Mercedes en Volkswagen en Japnners zoals Toyota. Dit zijn ook relatief waardevaste merken.

De laagste prijs op Marktplaats is bijvoorbeeld 4400 euro. Je krijgt dan 3400 euro terug als inruil op je nieuwe auto. Dit kost je dus 1000 euro.

Naast de 300 tot 500 euro die je niet aan korting kunt krijgen omdat je inruilt kost inruilen je in dit scenario rond de 1500 euro.

In dit scenario betaal je 7500 euro voor de nieuwe auto – 3400 euro korting. Je moet dan 4100 euro bijbetalen.

Als je zelf de auto particulier had verkocht dan had je er misschien 4750 voor kunnen krijgen. Als je de auto van 7500 euro voor 7000 euro mee had kunnen krijgen dan was de rekensom als volgt: 7000-4750 = 2250 euro bijbetalen.

  • Inruilen: 4100 euro bijbetalen
  • Zelf verkopen: 2250 euro bijbetalen

Zelf de auto verkopen

Indien je de auto zelf wilt verkopen omdat het je dan meer oplevert ben je natuurlijk niet verplicht om hem via Marktplaats of een andere advertentiesite te verkopen. Deze manier van verkopen kent ook aardig wat nadelen. Het voordeel is wel dat je de hoogste prijs voor je auto terug krijgt.

De nadelen van advertentiesites zijn:

  • Advertentiekosten betalen om een auto te kunnen verkopen.
  • Dat mensen gaan bieden en gaan reageren (bellen/mailen) met onzin bedragen.
  • Dat mensen niet op komen dagen na een afspraak te hebben gemaakt.
  • Dat mensen alsnog gaan afdingen terwijl er vooraf een bod is gedaan waarna je pas een afspraak heb gemaakt voor een bezichtiging.
  • Dat mensen terug kunnen komen als hij toch niet aan de wensen voldoet of dat er een probleem/mankement is opgetreden en verhaal komen halen.
  • Ongure types aan de deur

Zo zijn er nog wel een aantal punten te noemen die bij het particulier verkopen van je auto komen kijken.

Manieren van auto verkopen

De auto inruilen en de auto verkopen via een advertentiesite hebben we besproken hierboven.

Wat nog overblijft is:

  • Auto verkopen aan auto opkoper
  • Auto verkopen via online autoveiling

auto veilingAuto opkoper – Een auto opkoper is iemand die een bod uitbrengt op je auto en hem van je overneemt. De opkoper opereert vaak alleen waardoor het bod niet reuze hoog is.

Online autoveiling – Een online autoveiling is in tegenstelling tot een opkoper wel interessant. Een online autoveiling heeft vaak een groot netwerk aan autobedrijven. Meer bedrijven betekend ook een grotere kans op een hogere prijs. Let er op dat je gratis en vrijblijvend een bod krijgt op je auto. Je weet meteen wat je auto waard is en waarvoor je hem kunt verkopen. De voordelen zijn dat je niet hoeft te leuren met je auto en hem snel kunt verkopen. Alsnog krijg je meer via een online autoveiling voor je auto dan dat je hem gaat inruilen.

 

2 Comments

Add a Comment
  1. Als je niet inruilt kun je nog onderhandelen over de prijs. Lukt mij in ieder geval altijd en ik ruil mijn auto’s nooit in.

  2. Auto inruilen is inderdaad zonde van je geld. Je geeft die autoverkoper geld toe. Beter inderdaad om zelf je auto te verkopen en niets in te ruilen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.