Breaking News
Home / Wat kost een auto op benzine

Wat kost een auto op benzine

Wat kost een auto rijden op benzine

wat kost een auto op benzineEen auto op benzine is voor veel mensen een voordelige keuze. Zeker als je niet al te veel kilometers maakt is een benzineauto voordelig. Benzineauto’s zijn in veel gevallen redelijk zuinig in verbruik ten opzichte van auto’s op gas. Een gemiddelde benzineauto rijdt ongeveer 1 op 14. Dit betekend dat je 14 kilometer met 1 liter brandstof kunt rijden. Kleine benzineauto’s kunnen tegenwoordig 1 op 20 halen volgens de fabrieksspecificaties. Grote auto daarentegen zo’n 1 op 11.

Ook de wegenbelasting van een auto op benzine is voordeliger dan een auto op diesel of op gas. Ook op de wegenbelasting bespaar je dus.

 

AUTO VERKOPEN? CHECK WAARDE AUTO

Brandstofkosten middelgrote benzineauto

Als je een middelgrote benzineauto neemt die 1 op 14 rijdt, en de benzineprijs (Euro95) is 1,68 Euro per liter, dan kun je voor dat geld 14 kilometer rijden. Een benzinetank van 45 liter kost je dan 75,60 Euro en je kunt er 630km mee rijden.

Het rekenvoorbeeld hieronder is gebaseerd op een benzineauto op Euro95 met een literprijs van 1,68 Euro. Een volle tank (45 liter) kost je 75,60 Euro.

Verbruik Afstand die je kunt afleggen (45 liter tank) Prijs (€) per gereden kilometer
1 op 10 450km 16,8 cent
1 op 12 540km 14 cent
1 op 14 630km 12 cent
1 op 16 720km 10,5 cent
1 op 18 810km 9 cent
1 op 20 900km 8 cent

 

Moderne auto’s zijn zuiniger

goedkoop rijden bluemotionModerne auto’s (2008-2014) met een benzinemotor zijn zuiniger dan oudere auto’s. Dit komt door de zuinigere techniek. Kleine auto’s op benzine rijden vaak ook wat zuiniger dan grote auto’s. Dit komt met name door het gewicht van de auto zelf. Meer gewicht (zwaarder) betekend ook een hoger brandstofverbruik. Omdat brandstofprijzen blijven stijgen, blijft het voor de autofabrikanten een sport om de auto’s zuiniger te maken zodat je meer kilometers kunt afleggen op een tank brandstof. Zuinige auto’s verkopen beter.

Wegenbelasting het meest voordelig met een auto op benzine

De wegenbelasting van een benzineauto is voordeliger dan een dieselauto of een auto op gas(LPG). Dieselauto’s worden zwaarder belast omdat ze minder milieuvriendelijk zijn. De wegenbelasting van dieselauto’s is dan ook een stuk duurder vergeleken met een benzineauto. Hoe zwaarder de auto, hoe groter het verschil wordt.

Voor auto’s op gas (LPG-g3) moet je iets meer wegenbelasting betalen dan voor auto’s op benzine, maar het blijft veel voordeliger dan een auto op diesel wat de wegenbelasting betreft. De overheid verdient minder aan een liter gas en probeert het iets terug te verdienen door de wegenbelasting hoger te maken.

Wegenbelasting word berekend aan de hand van het gewicht van de auto, de brandstof en de provincie waar je woont. Hieronder hebben we in het rekenvoorbeeld voor provincie Flevoland gekozen.

Wegenbelasting voor een middelgrote auto van 1051-1150kg kost je

Brandstof per maand (€) per kwartaal (€) per jaar (€)
Benzine 40 120 480
Diesel 87 262 1048
LPG (g3) 55 164 656

Wegenbelasting voor een kleine auto van 851-950kg kost je

Brandstof per maand (€) per kwartaal (€) per jaar (€)
Benzine 25 76 304
Diesel 64 192 768
LPG (g3) 30 90 360

Wegenbelasting voor een grote auto van 1351-1450kg kost je

Brandstof per maand (€) per kwartaal (€) per jaar (€)
Benzine 62 188 752
Diesel 122 366 1464
LPG (g3) 91 274 1096

 

Wat kost een auto je

wat kost autorijdenDe vaste lasten van een auto zijn wegenbelasting en verzekering. De kosten keren maandelijks terug. Soms kun je deze kosten ook per kwartaal of per jaar betalen.

De variabelekosten van een auto zijn de brandstof en het onderhoud. De brandstof word bepaald door het aantal kilometers die je rijdt en je rijstijl. Ook het onderhoud kan invloed hebben op je brandstofverbruik.

Meest milieuvriendelijke

milieu autorijdenDe elektrische auto is het meest milieuvriendelijk omdat hij geen uitstoot (co2) heeft. De auto op gas komt op de 2de plek. Rijden op gas is milieuvriendelijker dan rijden op benzine. Een benzineauto heeft meer uitstoot van schadelijke stoffen. Maar een dieselauto die wint het. Die is het minst milieuvriendelijk in het rijtje. Dit is ook de reden waarom de wegenbelasting stukken hoger ligt.

Brandstof besparen met onderhoud

brandstof besparenDoor de auto te voorzien van een onderhoudsbeurt gaat hij niet alleen langer mee maar kan het brandstofverbruik ook worden teruggedrongen. Denk hierbij aan remmen die vastzitten of zachte banden. Deze beïnvloeden de rolweerstand waardoor de motor harder moet werken en dat kost meer benzine. Ook vervuilde filters of sensoren kunnen ervoor zorgen dat de auto meer benzine gaat verbruiken.

Besparen met je rijstijl

nieuwe rijdenHet ‘nieuwe rijden’ kan je brandstof besparen dus ook geld!

De tips om brandstof te besparen zijn:

 • Bij lage toeren (2000-2500) doorschakelen
 • Gelijkmatige snelheid is zuiniger (Tip: Cruise Control gebruiken)
 • Rijdt 80km per uur in de 5de versnelling (of 6de indien aanwezig)
 • Voldoende afstand houden t.o.v. de voorligger
 • Laat de auto in de versnelling uitrollen (bij naderen van stoplichten of kruispunten)
 • Houdt de ramen dicht
 • Gebruik airco als het niet anders kan
 • Zorg voor een optimale bandenspanning

 

 

banner breed keurmerk

8 comments

 1. 130 rijden is gevaarlijk, niet de zaken omdraaien. Op alle snelwegen max. 80. Hogere snelheid is meer gevaar, meer verbruik en meer vervuiling. Als je 120 wilt ga dan met de trein.

 2. Ik rijd 110 km per uur op de snelweg, maar zit op de rechterbaan constant achter vrachtwagens en inhalen vergeet het maar , op de linkerbaan word 130 km geraced. Goed voor het milieu. Meer Co2 en het kost meer in je portemonnee, maar dat is ook de bedoeling van onze regering, Het levert meer op. Op een afstand van 140 km met 100 km per uur doe ik er 10 minuten langer over dan met 120 km. Maar ik heb dan bijna een kwart tank meer benzine over.

 3. pak voor korte stukjes de fiets als je dan wat verder weg moet kun je normaal door gassen. 80 is levens gevaarlijk op de snelweg je mag nu zelfs met een kar sneller rijden mensen die zogenaamd haast hebben kijken niet altijd even goed uit hun doppen en das niet leuk als je 80 rijd op de snelweg! met 50 km per uur kun je al iemand dood rijden als je iemand van de weg drukt met 130 weet ik niet of je het wel overleeft in je kadetje!

 4. 80km op de snelweg is helemaal niet gevaarlijk. Een aanhangertje, vrachtwagen of caravan mag niet harder dan 80/90. Daar moest je toch al rekening mee houden.

 5. De snelweg is de veiligste plek in het wegennet. Het voornaamste dat gevaar kan opleveren is een groot verschil in snelheid. Het advies om 80 te rijden op de snelweg is wellicht financieel aantrekkelijk, maar wat betreft verkeersveiligheid levensgevaarlijk. Wat is belangrijker, geld of leven? Rijd minstens 110 of liever nog 120 op de snelweg.

 6. Als je goedkoop wilt rijden dan moet je een goedkope auto kopen 😛

 7. 80 op de snelweg? Terwijl ze bijna over nu 130 hebben ingevoerd? Klinkt gevaarlijk.

 8. Er zijn nog meer brandstof bespaartips te noemen.
  Zoals Rustig rijden en rustig optrekken.
  80 rijden op de snelweg kan je enorm besparen, je komt wel later aan maar kan tot 20% op je brandstof besparen. Dat is 15 euro per tankbeurt. Daarnaast voel je je lekkerder omdat je niet zo gehaast bent. Probeer het zelf eens! En nee, je hoeft niet direct als een bejaarde te gaan rijden maar gewoon wat rustiger aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


AUTO VERKOPEN? CHECK WAARDE AUTO