Wat kost een auto van de zaak?

auto van de zaakZo lang de auto volledig op naam van de zaak staat, kost hij je niet veel. Maar in de meeste gevallen krijg je te maken met bijtelling. Afhankelijk van hoe hoog de bijtelling is die voor je auto geldt, wordt dit bedrag bij je inkomsten geteld en belast. Het kan dus zijn dat je veel meer belasting gaat betalen wanneer je een auto van de zaak rijdt. Dit hoeft overigens niet duurder te zijn dan het rijden van een eigen auto. Dan heb je immers te maken met brandstofkosten, onderhoud, afschrijving, wegenbelasting en verzekering. Het loont dus om vooraf te bedenken wat voor jou het meest interessant is. Een eigen auto rijden of een auto op naam van de zaak. Je kunt zelf de keuze maken of dat je gaat rijden met een auto van de zaak, je moet er alleen wel op letten dat het ook nadelen kan hebben. Het kan zijn dat je er alleen zakelijke kilometers mee mag maken, dus wanneer je de kinderen even weg wilt brengen kan dat al consequenties hebben. Je mag vaak ongeveer 500 km privé rijden en anders moet je hier over betalen. Maak hier daarom op tijd gebruik van en wanneer je merkt dat je per jaar meer km privé rijdt kun je overwegen of een auto van de zaak wel zo aantrekkelijk voor je is. Als je jezelf kent en je maakt echt alleen kilometers voor de zaak, dan is er niets aan de hand en kun je met een gerust hart deze kosten voor lief nemen. De baas zal alles voor je betalen en dan heb je daar verder geen omkijken naar.

hoogste-bedrag-voor-je-auto

De voordelen van een auto van de zaak

Als je een auto van de zaak hebt dan wil dat zeggen dat je baas ook opdraait voor alle kosten, verzekering, tanken e.d. Althans als dat goed is vastgelegd in een contract. De echte voordelen ontdek je pas wanneer je met je werkgever in gesprek gaat over de mogelijkheden. Zorg er voor dat je duidelijke afspraken maakt, ook over het bijhouden van de kilometers. Je kunt het beste een contract opstellen zodat voor beide partijen duidelijk is welke afspraken er zijn gemaakt. Je hebt dan een basis en vanuit die basis werk je. Je kunt met de auto van de zaak alle zakelijke ritten maken en je zorgt er voor dat je verder geen kosten maakt. De verzekering wordt vaak door de werkgever betaald, het enige wat jij krijgt is een auto van de zaak en alle gemakken die hierbij komen kijken. Ervaar het daarom nu zelf en dan maar hopen dat er geen extra kosten bij komen als je een auto van de zaak hebt. Zorg voor duidelijkheid, maak daarover goede afspraken en leg dit vast zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

banner breed keurmerk

1 Comment

Add a Comment
  1. Ik hoop dat ik een auto van de zaak ga krijgen. Bijna 1 jaar in dienst en dan zou ik er een moeten krijgen. Ik zit alleen nog in dubio of ik de 500km prive doe of dat ik er ook bijtelling voor wil betalen. De exacte kosten zijn nog een beetje onduidelijk. Dit schijnt ook van je inkomen afhankelijk te zijn heb ik gehoord. Weet iemand daar meer over te vertellen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.