Wat kost het onderhoud aan een auto
Lees hier een uitgebreid verhaal over alle kosten m.b.t. onderhoud aan de auto.
APK
De APK is een jaarlijks terugkerend auto keuring voor auto’s ouder dan 3 jaar. Je bent dan elk jaar verplicht een APK keuring uit te laten voeren aan de auto. Een APK heeft als doel de auto te controleren op veiligheid en functioneren. Er zijn wettelijke eisen gesteld waaraan een auto minimaal voldoen. Denk hierbij aan remmen, verlichting, banden, uitlaatgassen en dergelijke.
Een APK kost voor auto’s die rijden op diesel soms wat meer dan auto’s die rijden op benzine of op gas. Dit heeft o.a. met de roetmeting te maken.
Wat kost een APK
De kosten van een APK zijn gemiddeld 50,- Euro inclusief afmelden als hij in een keer wordt goedgekeurd. Als hij wordt afgekeurd dan ben je genoodzaakt de auto te laten repareren op de afkeurpunten of anders de auto te verkopen. Wil je meer informatie over de Auto APK Keuring?
Auto onderhoud
Elke auto heeft onderhoud nodig. Dit is niet alleen belangrijk om er voor te zorgen dat de auto veiliger en betrouwbaarder blijft maar ook kunnen dure reparaties hiermee worden voorkomen. Denk hierbij aan remmen die iets aanlopen. Het probleem kan eenvoudig worden opgelost door de remdelen uit elkaar te halen, te reinigen en opnieuw in te vetten. Als je hier niets aan doet kunnen je remschoenen en remschijven onnodig hard slijten. Al heb je er maar aan 1 wiel last vast, remmen worden altijd per set gemonteerd om remverschil te voorkomen. Bij de APK worden auto’s hier op afgekeurd.
Ook het brandstofverbruik kan toe nemen als er een luchtfilter verstopt zit of dat er andere motorische of mechanische onderdelen niet goed hun werk kunnen doen. Onderhoud is daarom niet onbelangrijk.
Welke soorten auto onderhoud heb je (beurten)
In de volksmond heb je 2 soorten onderhoudsbeurten/onderhoudsintervallen:
De kleine beurt en de grote beurt.
De kleine beurt en de grote onderhoudsbeurt wissel je normaal gesproken met elkaar af volgens de richtlijnen van het onderhoudsboekje van de auto. Bij veel auto’s wordt er een onderhoudsbeurt na elke 20.000km of na elk jaar aangeraden. Het echte aantal kilometers scheelt per auto.
Bij een kleine beurt worden er kleinere onderhoudswerkzaamheden verricht en bij een grote beurt grotere. Elke onderhoudsbeurt kent zijn controlepunten. Vaak wordt een onderhoudsbeurt ook gecombineerd met een APK omdat er bij een APK ook een aantal punten standaard gecontroleerd worden. Als je deze tegelijkertijd uit laat voeren bespaar je dus op de kosten omdat een aantal zaken niet dubbel gecontroleerd hoeven te worden.
Wat zit er in een kleine beurt
Er zijn een aantal standaard zaken opgenomen in een kleine beurt zoals een uitgebreide controle en het vervangen van wat kleine onderdelen en vloeistoffen.
Wat wordt er gecontroleerd bij een kleine beurt
- Banden
- Schokbrekers
- Accu
- Remmen (remblokken, schijven, trommels, remcilinders en remleidingen)
- Vloeistofniveau’s (stuurbekrachtiging, oliepijl, remvloeistof)
- Verlichting
- Interieurfilter
- Ruitenwissers
- Uitlaat en katalysator
- Multiriemen zoals V-snaar
- Distributieriem
- Lekkages van olie of brandstof
Wat wordt er vervangen bij een kleine beurt
- Motorolie
- Oliefilter
- Luchtfilter (indien nodig)
- Diverse vloeistoffen zoals remvloeistof en ruitenwisservloeistof
Wat wordt er afgesteld bij een kleine beurt
- Verlichting (denk aan hoogte van de koplampen)
Wat kost een kleine beurt
De prijs van een kleine beurt is afhankelijk van het formaat auto en de garage waar je het laat uitvoeren. Een grote auto kost vaak iets meer omdat daar meer werk in kan gaan zitten. Ook bevat een grotere auto meer vloeistof.
Een kleine beurt op een gemiddelde auto kost ongeveer 120,- Euro.
Wat zit er in een grote beurt
Een grote beurt bevat alles wat een kleine beurt ook aan punten heeft maar dan weer iets uitgebreider. Bij een grote beurt worden vaak wat meer zaken gecontroleerd, afgesteld en vervangen. Het maakt soms ook uit wat het onderhoudsboekje aangeeft wat er vervangen zou moeten worden aan de hand van de kilometerstand. Denk hierbij aan versnellingsbakolie en een distributieriem.
Wat wordt er extra gecontroleerd bij een grote beurt
- Deurscharnieren
- Koppelingsdruk
- Computer wordt uitgelezen indien er een storingslampje brand
- Bougies en soms bougiekabels
- Proefrit
Wat wordt er vervangen bij een grote beurt
- Alle filters worden vervangen (oliefilter, luchtfilter, interieurfilter, brandstoffilter en aircofilter)
- Ruitenwissers worden vervangen indien ze strepen achterlaten
- Versnellingsbakolie wordt ververst indien nodig (fabrieksspecificatie)
Wat wordt er afgesteld of gereinigd bij een grote beurt
- De remmen worden gereinigd en opnieuw ingevet
- Handrem afstellen indien nodig
- Kleppen worden gesteld
Wat kost een grote beurt
Ook een grote beurt kan per merk en per garage weer verschillen. Ook de kilometerstand en extra zaken kunnen een rol spelen in de kosten. Ruitenwisser bijvoorbeeld worden achteraf extra berekend. Vaak krijg je wel van de garage een telefoontje als ze iets tegen komen dat de prijs flink opschroeft. Een grote beurt kost op een gemiddelde auto 375,- Euro.
Onderhoudsbeurt en APK
Als je een onderhoudsbeurt laat uitvoeren dan mag je er van uitgaan dat hij ook op alle APK punten wordt gecontroleerd want na een onderhoudsbeurt moet hij zo door de APK heen rollen. Een onderhoudsbeurt combineren met een APK is altijd voordeliger als dat je ze los van elkaar laat uitvoeren.
De distributieriem
De distributieriem is een belangrijk onderdeel in de auto. De meeste auto’s hebben een distributieriem. Sommige auto’s hebben een distributieketting. Een distributieriem is een essentieel onderdeel van de auto die tijdig vervangen moet worden. Doe je dit niet dan kan hij breken. Indien de distributieriem breekt loopt je motor in de soep en kan de motorschade flink in de papieren lopen. Denk hierbij aan zo’n 1000 a 1500 Euro.
Een distributieriem moet je om de x-aantal kilometers vervangen. De garage moet hier op letten bij een onderhoudsbeurt. Bij de ene auto moet de distributieriem om de 60.000 km vervangen worden en bij de andere auto om de 120.000km. Dit verschilt per auto en per merk. Een distributieriem wordt niet standaard bij een grote beurt vervangen. Ga hier niet van uit.
De distributie bestaat uit een distributieriem, spanrollen en meelooprollen. Deze worden vaak aangeraden allemaal in 1 keer te vervangen. Een distributieriem wordt nooit opnieuw terug geplaatst na het loshalen, dus mocht je willen besparen op de spanrollen en meelooprollen en ze gaan achteraf stuk dan kan het hele zaakje weer los en moet je de distributieriem opnieuw kopen.
Bij veel auto’s draait de waterpomp mee met de distributieriem. Dit betekend dat als de waterpomp vervangen moet worden dat je ook een nieuwe distributieriem nodig hebt. Waterpompen worden altijd gecontroleerd tijden het vervangen van de distributieriem. Indien de waterpomp lekt om stroef draait moet hij vervangen worden. Ook de waterpomp heeft een bepaalde levensduur. Dit varieert tussen de 70.000 en 150.000km. Vaak wordt deze dus preventief vervangen om te voorkomen dat je na een nieuwe distributieriem een waterpomp defect krijgt waarbij opnieuw de distributieriem vervangen moet worden. Dubbele kosten dus.
Wat kost een distributieriem
Een distributieriem, spanrollen en meelooprollen zijn niet het duurste bij de reparatie maar het arbeidsloon. De onderdelen kosten ongeveer 100,- Euro aan materiaal. Afhankelijk hoeveel tijd de garage kwijt is aan het vervangen (arbeid) bepaald dus de uiteindelijke prijs. Een distributieriem vervangen kost gemiddeld 325,- Euro (los van de waterpomp).
Wat kost een waterpomp
Een waterpomp wordt vaak vervangen in combinatie met een distributieriem omdat deze in veel gevallen wordt aangedreven door de distributieriem. Een waterpomp kost ongeveer 175,- Euro als je deze tegelijkertijd met je distributieriem laat vervangen.
Autobanden
Autobanden moeten eens in de zoveel tijd vervangen worden. Er wordt gelet op profieldiepte (minimaal 1,6mm), op beschadigingen en op uitdroging van het rubber (scheurtjes).
Bij de profieldiepte wordt er een wettelijk minimum van 1,6mm aangehouden welke gemeten worden op het ondiepste punt. Het advies van veel garagebedrijven en bandenspecialisten luidt wel dat het raadzaam is de banden te vervangen bij 2mm profiel of minder om optimale rijeigenschappen (o.a. tot stilstand komen bij nat weer) te behouden.
Indien er een beschadiging aan de zijkant (wang) van de band zit wordt vaak ook geadviseerd om de band direct te vervangen. Je wilt immers niet dat deze het begeeft als je op de snelweg zit.
Oude banden die nog genoeg profiel hebben kunnen soms ook aan vervanging toe zijn. Het rubber droogt op den duur uit welke scheurtjes in de band veroorzaken. Het directe gevolg van uitgedroogd rubber is dat de band sneller leegloopt. Ook kan het in een enkel geval een klapband veroorzaken.
Wat kosten autobanden
Autobanden heb je in diverse merken, maten en soorten.
Je hebt A-merken en B-merken waarbij de A-merken vaak beter presteren qua weggedrag, minder hard slijten en minder brandstof verbruiken. Ook het comfort zoals geluid is vaak een stuk minder bij A-merken.
Autobanden heb je in diverse maten. Grote velgen, kleine velgen, smalle banden en brede banden. De meest voorkomende maat van een middenklasser is 205/55 R16. Dit is een 16 inch band met een breedte van 205.
De meest voorkomende bandensoorten zijn Zomerbanden, Winterbanden en All season banden. Een zomerband in de maat 205/55 R16 kost van een A-merk 80,- Euro per stuk. Van een B-merk kost dezelfde bandenmaat 50,- Euro per stuk. Vaak wordt geadviseerd op beide achterbanden of beide voorbanden tegelijk te vervangen.
Uilaat en katalysator
De uitlaat en de katalysator hebben helaas ook niet het eeuwige leven. De levensduur is wel afhankelijk van hoeveel/hoelang je rijdt. Als je lange stukken rijdt waardoor de uitlaat goed warm kan worden, kan bijdragen aan de levensduur. Vocht, wat roest veroorzaakt, verdampt als de uitlaat heet wordt. Je moet hiervoor wel 30 minuten rijden. Veel korte stukjes zullen niets bijdragen aan de levensduur.
De uitlaat bestaat uit meerdere onderdelen waaronder een einddemper, tussendemper/middendemper, een flexibel deel, de katalysator en het uitlaatspruitstuk. De einddemper moet het vaakst vervangen worden. De levensduur is afhankelijk van het weer, de kilometers die je rijd en de kwaliteit. Gemiddeld gaat een einddemper 5 jaar mee. Je kunt geluk hebben en er 8 jaar mee doen. Bij oudere auto’s is vaak de einddemper al een keer vervangen en dan is de middendemper of katalysator aan de beurt om vervangen te worden. Dit zijn duurdere onderdelen.
Wat kost een uitlaat
Omdat de uitlaat uit meerdere onderdelen bestaat noemen wij de onderdelen met de bijbehorend (gemiddelde) prijzen. De prijzen zijn afhankelijk van het merk en type auto, en bij welke garage je het laat vervangen.
Wat kost een einddemper? Een einddemper kost rond de 200,- Euro.
Wat kost een tussendemper/middendemper? Een tussendemper kost rond de 175,- Euro.
Wat kost een katalysator? Een katalysator kost rond de 500,- Euro.
Wat kost een uitlaatspruitstuk? Een uitlaatspruitstuk kost rond de 300,- Euro.
Remmen van de auto
Tegenwoordig hebben de meeste auto’s 4 schijfremmen maar nog niet allemaal. Remschijven aan de voorkant is standaard bij elke auto maar achter wisselt dat nog wel eens af. De achter remmen kunnen remschijven of remtrommels zijn. Remmen bestaan altijd uit 2 delen: remschijven+remblokken of remtrommels+remvoeringen. Als je te lang door rijdt met versleten remblokken/remvoeringen dan slijt je remschijf/remtrommel. Het kostenplaatje daarvan is een stuk hoger dan van de remblokken/remvoeringen. Op tijd onderhoud kan je dus een hoop geld besparen! Een remschijf kan +/- 3 remblokken overleven voordat hij ook aan de beurt is. Dit is uiteraard afhankelijk van je rem/rijgedrag en de kwaliteit van de materialen.
Wat kosten remschoenen/remvoeringen/remblokken? Remblokken kosten ongeveer 125 Euro per set.
Wat kosten remschijven(schijfremmen)? Remschijven kosten ongeveer 275,- Euro per set.
Wat kosten remtrommels? Remtrommels (trommelrem) kosten ongeveer 225,- Euro per set.
Airco en koude lucht
De airco heeft ook met enige regelmaat onderhoud nodig om goed te kunnen blijven functioneren en zijn levensduur te kunnen verlengen.
De airco hoort koude lucht te geven. Als hij dat niet doet moet hij hoogstwaarschijnlijk bijgevuld worden. Rijdt hiermee niet te lang door want je kunt er meer mee stuk maken.
Een airco systeem bestaat uit meerdere onderdelen waaronder een compressor (aircopomp), filters (voorkomt ook muffe luchtjes) en een verdamper.
Filters dien je eigenlijk elk jaar te laten vervangen en de airco bijvullen met koudemiddel doe je elke 2 jaar. Door de airco af en toe even te gebruiken voorkom je uitdroging van rubbers in de compressor (aircopomp).
Een airco laten draaien zonder koudemiddel (leeg systeem) kan schade veroorzaken.
Wat kost een airco bij laten vullen? Een airco bij laten vullen kost ongeveer 75,- Euro.
Wat kost een airco onderhoudsbeurt? Een airco servicebeurt kost ongeveer 125,- Euro (incl. filter)
Wat kost een compressor/aircopomp? Een aircopomp kost ongeveer 700,- Euro
Wat kosten aircofilters vervangen? Een los aircofilter laten vervangen kost ongeveer 40.- Euro
Wat kost een condensor? Een condensor kost ongeveer 500,- Euro
Wat kost een verdamper? Een verdamper kost ongeveer 200,- Euro
Handige pagina!
Wel zou het handig zijn om ook een overzicht te kunnen krijgen van het verschil tussen benzine en diesel in prijs.
Krijg toch weer even inzicht dat autorijden geld kost 😛
Handig overzicht om een indicatie te krijgen van de kosten van onderhoud van een auto! Van veel dingen had ik geen flauw benul. Dat onderhoud geld kost wist ik al maar dat het ook weer geld kan besparen niet.